喜歡小丸子,因為我的童年就在70年代,有點像她,愛和姐姐爭吵,愛睡懶覺,對功課臨急抱佛腳,有個心儀又時常幫自己忙的男同學,所以見到小丸子的故事就特別有共鳴。之前中秋節奇華餅家以「櫻桃小丸子」的形像造月餅,圓圓已經趕緊去奇華工作坊學整餅;今個新年,奇華工作坊在新春期間再度同「櫻桃小丸子」玩 crossover,推出新春限定「櫻桃小丸子臘味蘿蔔糕及紅棗糖年糕」課程,我當然要第一時間舉手參加啦!聽講第一輪的課程經已爆滿,今日1月5號係第二輪網上登記,最後一輪會在1月9號,大家想開心學整糕,就要趁早報名了!當然亦都可以買一系列小丸子的期間限定賀年糕點和靚到飛起嘅揮春等禮品啦!有小丸子個嘜頭,睇見就開心晒!圓圓在奇華工作坊弄的港式臘味蘿蔔糕製成品

那天到了灣仔奇華餅家特色旗艦店二樓的奇華工作坊,看見朋友仔們都充滿童心,好興奮呀!由駐場大師傅講解材料、工序,用簡單嘅方法教我地整港式臘味蘿蔔糕;臘肉、臘腸切粒再焗,屋企冇焗爐的就用鑊來炒香,原來加兩匙麻油,三分一的蘿蔔切條,可以加添口感㗎!至於紅棗糖年糕,製作過程就要人手將紅棗磨成棗蓉,訓練小朋友要有耐性就最好。經過搓、撈、攪的過程,就完成了兩款賀年糕點,放落靚到人人都羨慕嘅「櫻桃小丸子紙盒」,大人細路都好滿足!

大家都好認真聽師傅講解

師傅示範焗臘味

師傅你要睇著我,我好亂呀!

港式臘味蘿蔔糕的材料

自己整出來的特別好味

紅棗糖年糕的材料

親手慢慢捽到紅棗起蓉

最後用機搞到變漿

蒸好啦!

好多賀年食品

有小丸子嘜頭嘅精品

呢兩款小食係師傅親自研製而成

食糕配珠姐XO醬,味覺可以提升到另一個層次

雖則一把年紀,仍要保持童心啊!

呢底素香菇蟲草花蘿蔔糕,最啱素食人士

課程亦會附送總值超過港幣80元正的櫻桃小丸子精品,包括「櫻桃小丸子A4文件夾」、「櫻桃小丸子揮春」(一套四張)及「櫻桃小丸子利是封」(一套十個)乙份,櫻桃小丸子及花輪同學分別換上旗袍、唐裝,造型醒目又可愛!

個利是封好靚呀!

奇華工作坊另設「臘味芋頭糕及賀年油角班」、「迷你合桃酥及腰果切片曲奇班」讓我地呢啲唔多識整野食的港女、港男在新年有所貢獻,整好可以氹下阿媽、阿爸,男友、女友,為自己同屋企人添上溫馨時刻,唔使比阿媽話我只係識食咁啦!以上兩項課程均獲送一套10個的精美利是封乙份。每班人數有限,額滿即止,大家要把握機會,從速報名呀!

 

詳程:
奇華工作坊──櫻桃小丸子臘味蘿蔔糕及花輪同學紅棗糖年糕班
學費:港幣 550 元
名額:每班 16 人 ~ 課程時間:180 分鐘
課程包括:
☆櫻桃小丸子蘿蔔糕(淨重量約300克)2底
☆紅棗糖年糕(淨重量約300克) 2底
☆附送櫻桃小丸子年糕包裝盒 2 個及櫻桃小丸子精品,包括A4文件夾、揮春(一套四張)、利是封(一套十個))乙份

奇華工作坊──櫻桃小丸子臘味蘿蔔糕及花輪同學紅棗糖年糕班(親子班)
學費:港幣 600 元
名額:每班 16 組 (每位學員可帶同一位八至十二歲的小童共同參與)
課程時間:180 分鐘
課程包括:
☆櫻桃小丸子蘿蔔糕(淨重量約300克)2底
☆紅棗糖年糕(淨重量約300克) 2底
☆附送櫻桃小丸子年糕包裝盒 2 個及櫻桃小丸子精品,包括A4文件夾、揮春(一套四張)、利是封(一套十個)乙份 (總值超過港幣80元正)

奇華工作坊──臘味芋頭糕及賀年油角班
學費:港幣 500 元
名額:每班 16 人~課程時間:180 分鐘
課程包括:
☆賀年芋頭糕(淨重量約500克)2底
☆油角12隻
☆附送包裝盒及精美利是封(一套十個)乙份

奇華工作坊──迷你合桃酥及腰果切片曲奇班
學費:港幣 400 元
名額:每班 16 人 ~ 課程時間:150 分鐘
☆課程附送包裝盒及精美利是封(一套十個)乙份

報名方法:
網上報名: 透過奇華工作坊網頁瀏覽課堂資料及報讀課堂,網上報名接受
Visa/Master/China UnionPay/Alipay即時確認及付款
親臨報名:親臨奇華工作坊報名,可以信用咭(Visa/Master/China UnionPay)或現金繳付學費
地址:香港灣仔皇后大道東188號2樓
電話:(852)2343-8106
(熱線服務時間: 星期一至五 09:30 – 18:00)〔13:00-14:00午膳時間及公眾假期除外〕
WhatsApp:(852)9228 9517
WhatsApp服務時間:星期二至日(24小時內回覆)
營業時間:星期二至五 13:00 – 22:00及星期六、日及公眾假期 10:00 – 19:00(逢星期一休息)
詳情請參閱︰
「奇華工作坊」官方網頁:https://studio.keewah.com
Facbeook: 奇華工作坊 Kee Wah Studio
Instagram: keewahstudio

奇華餅家查詢電話:(852)2785-6066