肥媽新節目【食平3D】又來,為左講清講楚點煮,來緊一連咁多日同大家落力跟足咁多集,同大家介紹節目入面用到嘅食材及器材。

第一集肥媽煮左好多隻雞,其中一隻就係「高山雞」。呢道餸最特別係所有野扔哂入左德國寶個電飯煲到就得,咩都唔駛理,簡單到暈。

器材:
德國寶電飯煲

材料:
紹興酒 – 少許
大蒜- 2棵
蔥 – 大約10棵(切段備用)
小蔥頭 – 4 粒
姜 – 1大塊(切片備用)
雞 – 1只
高麗菜 – 1個分8份
鹽和胡椒粉 – 少許
鹽 – 2-3茶匙
麻油 – 2茶匙

做法:

1. 雞內外都撒鹽和胡椒粉,搓勻。然後放進一小部分的蔥,幾片姜在腹部腌大概20分鐘至30分鐘

2. 在大電飯鍋內放入剩余的蔥,姜,大蒜和小蔥頭。

3. 雞內外都沾上少許酒。

4. 把4份的高麗菜放進鍋裡,再把雞放入,然後把剩余的高麗菜放入。撒入鹽和麻油

5. 用德國寶電飯煲蒸12分鐘,再 KEEP WARM 5分鐘。

大功告成!放哂啲材料入去德國寶電飯煲,開著佢用程式煲 12 分鐘,再保溫 5 分鐘食得。港女都變廚神。更多詳情請留意:http://hkfamilyclub.com/